Kuumakivihoidossa

Ensimmäistä kertaa elämässäni viime viikonloppuna löysin itseni makaamassa hierontapöydällä, valmiina saamaan kuumakivihieronnan! Olen käynyt tavallisissa (urheilu)hieronnoissa silloin tällöin, ja myös kiropraktikolla pari kertaa, mutta kuumat kivet olivat minulle aivan uusi kokemus. Niskassani olevan nivelrikon vuoksi minulla on yleensä ajoittain ikävää hermopäänsärkyä, joka säteilee pään oikealta puolelta silmän ympärille, ja alas leukapieliin - jopa korvalehti on joskus kipeä ja sattuu aivan julmetusti jos sitä vahingossa hipaiseekin! Halusin kokeilla kuumakivihierontaa siksi, että tuumasin ns. oikean hieronnan olevan tässä vaiheessa ehkä vähän liian raju hoito akuutin niskaongelman kanssa……ja juu, olihan se toki erilainen kokemus kuin normihieronta. Otsikossa on kuitenkin tarkoituksella käytetty sanaa “hoito” hieronnan sijaan, sillä paikassa jossa kävin (Hetita Lauttasaaressa) tätä nimeä käytetään myös heidän toimestaan - ja mielestäni tuo hoito, niin ihana kuin se olikin, ei sinänsä tuntunut varsinaisesti hieronnalta vaan paremminkin sivelyltä.

Screenshot 2018-12-06 at 11.51.26.png

Vähän noloa myöntääkin, mutta en edes alussa tajunnut että hoitaja oli jo aloittanut kivien käytön. Hoito alkoi selinmakuulla, kun minut oli ensin peitelty isoilla pyyhkeillä ja makasin hierontapöydällä, jossa oli niskan alla lämmitin (ah!). Suljin silmäni heti alkuun rentoutuakseni, enkä avannut niitä koko hoidon aikana. Aluksi alettiin kevyesti sivellä jalkoja ja sääriä, ja tunsin miellyttävän öljyn ja lämmön leviävän jalkapohjiin ja säärtä ylös kohti polvia. En siis hoksannut, että tuo lämpö oli jo itse asiassa kuuma kivi, hah! Luulin, että minua vain sivellään lämmitetyllä öljyllä! Hoito eteni etureisiin ja sitten käsiin ja käsivarsiin - ja vasta käsiin siirryttäessä tajusin, että kivet ovat -ja olivat olleet- koko ajan käytössä ja että tuo lämmön tunne tuli nimenomaan kivistä. Käsissä ja käsivarsissa ehkä tuntoherkkyys on parempi, iho ohuempi…ja tässä vaiheessa myös kuulin ensimmäistä kertaa kivien hienoisen kilahduksen niiden osuessa toisiinsa, kun hoitaja vaihteli niitä (ymmärtääkseni, tätä kuitenkaan näkemättä) uusiin lämmenneisiin kiviin.

Lämmin sively oli todella miellyttävä tunne; olin lukenut ennen hoitoon menoa, että lämpöhoidolla päästään syvemmälle kudoksiin kuin tavallisessa hieronnassa, ja näin ollen ei ole tarvettakaan käyttää samanlaista painetta ja voimaa, kuin urheiluhieronnassa. Rentouttava vaikutus olikin mielestäni vahvempi kuin hieronnassa yleensä; pystyin rentoutumaan paremmin kuin koskaan aikaisemmin missään hoidossa, ja tuli tunne että voisin maata siinä siveltävänä tuntikausia (minulla oli 60 minuutin aika). Paras osuus itselleni oli ehdottomasti se, kun olin toisen puolen hoidosta vatsallani, ja pääsimme selän ja hartianseudun alueelle. Yläselkää hoidettaessa olin tuntevinani ehkä hieman enemmän voimaa ja hieronnan suuntaista hoitoa, ei niinkään sivelyä, ja tämä oli tietysti autuas tunne, kun niskat ja hartiat ovat kroonisesti tukossa toimistotyöntekijänä, nivelrikon lisäksi. Selkää hoidettaessa oli myös se hetki, kun kivet jätettiin lopussa hetkeksi iholle kuvassa näkyvällä tavalla.

Kuva  täältä

Aionko mennä kuumakivihoitoon jatkossakin? Nautin hoidosta paljon, ja Hetitassa oli ihanan ystävällinen vastaanotto ja miellyttävä hoitaja - liike on avoinna sopimuksen mukaan, eli kun olet siellä hoidossa, ketään muita asiakkaita ei paikalla ole sinun varaamaasi ajan aikana. Tunnin hoito maksoi 80 euroa, mikä on minulle iso summa; ehkä tämän vuoksi kallistun normihieronnan suuntaan….tässä merkkaa kohdallani se, että vaikka tunsinkin oloni mahtavan rentoutuneeksi koko loppupäivän ajan ja hoidossa ei ollut sinänsä mitään negatiivista, koen sen kuitenkin enemmän hemmotteluhoidoksi kun taas tavallisessa hieronnassa saan yleensä vähän enemmän paikkoja auki ja tuntuu, että veri lähtee kiertämään paremmin. Jos minulla olisi mahdollisuus käydä sekä kuumakivihoidossa että tavallisessa hieronnassa, ottaisin molemmat ilomielin vastaan! Luulen kuitenkin, että kuumakivihoito jää kohdallani harvinaiseksi extra-herkuksi, jossa voisin ajatella käyväni ehkä 2-3 kertaa vuodessa.

Hetitaa voin suositella lämpimästi paikkana; kävin siellä ensimmäistä kertaa, ja koin itseni tosi tervetulleeksi, sillä paikan omista ja hoitojen tekijä Heta oli todella ystävällinen ja lämminhenkinen ihminen!