Jälleennäkemisiä - ja mielipide Ravintola Cavernasta

Meillä kaikilla on todennäköisesti elämässämme niitä ihmisiä, joita ei välttämättä näe jopa vuosiin, mutta aina tavatessa juttu luistaa aivan kuin erossa ei olisi oltukaan! Minulla on ollut suuri onni mukana myös työelämässä siinä mielessä, että olen melkeinpä joka työpaikasta saanut matkaani ystäviä, joiden kanssa yhteydenpito on jatkunut työsuhteen loputtuakin. Pisin työsuhteeni samassa firmassa tähän mennessä on ollut 16 vuotta, ja vaikka lähdinkin tuosta työpaikasta muualle jo yli seitsemän vuotta sitten, meillä on edelleen tapana tavata pari kertaa vuodessa näiden naisten kanssa - ja parin heistä kanssa pidän muutenkin melko säännöllisesti yhteyksiä. Aina ei tietysti itse tai joku joukosta pääse joka tapaamiseen mukaan; juuri äskettäin kuitenkin taas saimme ihan kivan porukan kokoon ja näimme toisiamme illallisen merkeissä.

Joskus aikoinaan, kun olimme nuorempia (nykyään ikähaarukka on about 45-55), usein kokoonnuimme jonkun kotiin - söimme, joimme ja paransimme maailmaa….ja ilta jatkui useimmiten sitten biletyksellä Helsingin yössä. Viime vuosina olemme tavanneet jossain Helsingin keskustan tuntumassa ja meno on jokseenkin rauhoittunut sitten villimpien vuosien! Hauskahan noitakin aikoja on toki muistella; muistoja löytyy mielen sopukoiden lisäksi myös valokuvista, ja luulenpa että jossain on myös äärettömän noloa videopätkää melkein 15 vuoden takaisista kotibileistä, joissa jouduimme kesken kaiken imuroimaan lasinsiruja lattialta….ja muuta hurjaa. Huh!

Tämän vuoden talvitapaamisemme tapahtui Helsingissä Ravintola Cavernassa. Jos paikka ei ole tuttu, lyhyt kuvaus voisi olla vaikkapa “laivan buffetti” - näin eräs seurueestamme ravintolaa kuvaili, kun kävelimme sinne sisään…ja minusta tuo kuvaus sopi kuin nakutettu. Kävin itse tässä ravintolassa ensimmäistä kertaa, ja olin etukäteen hiukan tutkinut menua ja muuta tietoa netistä; ravintolassahan on à la carte-listakin, mutta luulen, että suuri osa asiakkaista todennäköisesti tulee paikalle nimenomaan buffetista syödäkseen. Buffan hinta on 38 euroa (Ke, To 16 ‐ 21, Pe 16 ‐ 23, La 12 ‐ 23, su 14 – 21) ja sitä kuvaillaan sanoilla “buffet + teppanyaki + vartaat”. Jälkiruoka kuuluu myös mukaan kahveineen; juomat maksetaan erikseen. Mekin päädyimme tuohon buffettiin, yksi meidän seurueesta oli käynyt ravintolassa aikaisemmin ja suositteli buffaa.

Kuvat www.tripadvisor.co.za ja www.caverna.fi

Kuvat www.tripadvisor.co.za ja www.caverna.fi

Paikka on todella suuri! Kun alkudrinkit on tilattu ja tuotu pöytiin, tarjoilija vie seurueen pikaiselle kierrokselle, jonka aikana hän näyttää mitä on tarjolla ja missä, ja neuvoo vähän, miten toimitaan jos ja kun haluaa kerätä pääaterian grillattavaksi kokeille. Meidän tarjoilijaksi sattui mies, joka on varmaankin kuin luotu tuollaiseen työhön; joku muu varmasti pitäisikin hänen esiintymistään hauskana ja paikkaan sopivana leikkimielisenä bravuurina - itseäni lähinnä ärsytti “showman” -asenne ja se, miten hän useaan otteeseen liioitellun mairittelevasti kutsui meitä “kauniiksi naisiksi” ja puhui konekiväärimäisen nopeasti sitä litaniaansa, josta ei valitettavasti edes saanut kunnolla selvää huonon suomen kielen taidon vuoksi (Huom! Hatunnosto jokaiselle, joka vaivaantuu suomea opiskelemaan tänne muutettuaan; kielemme on äärettömän vaikea oppia enkä tarkoita väheksyä miehen kielitaitoa sinällään; mainitsen tämän tässä yhteydessä vain siksi, että se on oleellinen osa omaa kokemustani tästä ravintolasta). Esityksen loputtua sitten nappasimme lautaset kouriimme, ja aloimme koota sapuskaa mielitekojemme mukaisesti. Tarjolla on tosiaan melkein kaikkea jouluruoista sushiin, salaatteja, juustoja, äyriäisiä, kiinalaista ruokaa, vihanneksia, lihaa, kalaa….you name it, they’ve got it. Sen lisäksi, että saat haluamasi lautaselliset koottua (luonnollisesti niin monta kertaa kuin vatsa vetää), kiertää salissa tarjoilijoita erilaisten vartaiden kanssa tarjoamassa mahdollisuutta napata lennosta possupekoni-palasia ja mitä muuta vartaisiin nyt saakaan. Kun olet antanut pääaterian lautasen kokeille valmistettavaksi, saat kouraasi vähän samanlaisen valoilla toimivan laitteen kuin esim. Burger Kingissä on; annoksesi valmistuttua valot laitteessa alkavat vilkkua ja siinä vaiheessa nostat kätesi ylös laitteen kanssa. Tarjoilija näkee tämän ja kipittää luoksesi tuoden aterian eteesi.

Mielestäni ruoka oli “ok” - valitsin pääannokseeni tonnikalaa, isoja katkarapuja ja vihanneksia, mutta en hoksannut sanoa kokille toivetta että olisin mieluiten syönyt annokseni ilman mitään kastikkeita (en yleensä käytä itse paistamiseen muuta kuin oliiviöljyä tai voita). Sinänsä siis annoksessa ei ollut mitään vikaa; minä vain koin jonkun kastikkeen maustaneen annoksen niin, etten erottanut siinä varsinaisesti eri makuja. Jälkiruokapöydästä otin tiramisua, joka oli kyllä hyvää! Lisäksi pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni testaamaan suklaaputousta; tikulla siis otettiin vaahtokarkkeja joita dipattiin suklaaputouksessa - ja pakko sanoa, että tuo suklaa oli taivaallista!

Tunnelmaltaan ja tyyliltään Caverna on mielestäni vähän sellainen iloinen sekamelska. Sehän on maan alla ja tehty ikäänkuin luolamaiseksi; tulee fiilis että olet kallion sisällä. Jostain syystä olin saanut netin perusteella (?) sen käsityksen, että ravintola olisi jotenkin viihtyisämpi ja hillitympi; oma kokemukseni kuitenkin oli, että ravintolassa oli aika kova meteli, pitkät pöydät salimaiseen tapaan eivät oikein tarjonneet yksityisyyttä, ja ihmisiä luonnollisesti kävelee ympäriinsä jatkuvasti, koska buffetista haetaan ruokaa ja tarjoilijat kiertävät vartaidensa kanssa. Hinta-laatu -suhde oli kuitenkin ihan ok; tilasin buffetin lisäksi lasin punaviiniä ja alkudrinkkinä oli joku Pink Lady Gin, joka oli aika iso lasi (puolet jäi juomatta), ja laskuni oli alle 65 euroa. Siihen nähden, että voit syödä niin paljon kuin jaksat, ei tuo hinta mielestäni ollut liikaa.

Yhteenvetona oma mielipiteeni Cavernasta on se, että se oli “ihan ok” mutten usko sinne itse toista kertaa meneväni. Kaipaan ehkä hieman enemmän yksityisyyttä seurueelle ja/tai mahdollisuutta keskustella huutamatta. Buffet itsessään on hyvä ideana, mutta sopii itselleni paremmin brunssin tai sen risteilyn pariin. Voisin kuvitella tosin, että jos ollaan jonkun porukan kanssa vaikka oltu keilaamassa tai muuten tehty jotain aktiviteettia alkuillasta, ja sen jälkeen halutaan syömään ilman pitkää odotusta illallispöydässä, niin silloin Cavernan tapainen paikka voisi toimia. Mitä tulee ruoan laatuun, muistan lukeneeni jonkun kuvanneen Cavernaa kulinaristin taivaaksi; itselleni ei jäänyt sellaista huikeaa fiilistä muista ruokalajeista, paitsi suklaaputouksen suklaasta :) Toki makuelämykset (ja muutkin makuasiat) ovat niin henkilökohtainen asia, että itsehän se täytyy jokaisen testata että mikä on mieleen.

Ihana oli kuitenkin nähdä näitä naisia, joiden kanssa illallista söin - pääasiahan on kuitenkin hyvä seura