Kokeilussa Ketogeeninen Ruokavalio

Heti alkuun sanottakoon, etten ole mikään dieettifanaatikko. Nuorempana, ja eritoten jenkeissä asuessani kävin läpi jos jonkinlaista paastoa ja dieettiä; yleensä nämäkin olivat kuitenkin väliaikainen alkupyrähdys, jolla toivoin saavani ruokatottumukseni takaisin ruotuun tai terveemmälle pohjalle. Tosin sitruunapaastoa ei hyvällä tahdollakaan kai voi sanoa terveelliseksi; en vieläkään ymmärrä miksi uskoin sen olevan millään tapaa hyväksi...noh, paitsi muutaman kilon pikaiseen pudotukseen ja näin motivoimaan parempaan painonhallintaan. Ainoa ruokavalio, jonka muistan sopineen minulle itselleni täydellisesti, oli tuolloin Ameriikan vuosina South Beach Diet. Siinä oli muistaakseni samantapainen alkujakso kuin Atkinsin dieetissäkin, mutta eroja oli makroissa eli siinä, miten paljon hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja tuli syödä. 

Viimeisten kahden vuoden aikana olen aika lailla päästänyt itseni hunningolle sekä liikunnan, että ruokavalion suhteen, näin ainakin itsestäni tuntuu. Olen liikkunut satunnaisen epäsäännöllisesti ja vaikka yleensä pyrinkin siihen, että viikossa on yksi herkkupäivä, on tämä herkkupäivä viikko toisensa jälkeen venähtänyt "pitkäksi viikonlopuksi", eli perjantaista sunnuntaihin on suuhun livahtanut irtokarkkeja, leivonnaisia (ah, heikkouteni Dallaspulla) ja jäätelöä. Ja jos minä syön vaikkapa jäätelöä, sen on oltava kunnon annos eli kokonainen Ben&Jerry's jäätelökuppi, siis se isoin. Taisi olla viime viikon sunnuntai kun aamupalan lisäksi päiväni ateriat koostuivat pussillisesta perunalastuja, donitsista ja juurikin Ben&Jerry's Strawberry Cheesecake- jäätelöstä. Tuli niin huono olo jälkikäteen, että seuraavana päivänäkin oli suoranainen krapula, hah! Aloin miettimään, miten saisin vähän tolkkua tähän ruokavalioon - minullahan on tosi rankat PMS-oireet (PMDD), nivelrikon vuoksi aika järkyttäviä niska- ja päänsärkyjä usein, unettomuutta, selittämättömiä vatsakipuja ja -ongelmia....mitä näitä nyt onkaan. Järjetön hillarimättö ja binge-tyyppinen herkuttelu ei voi olla hyväksi millekään näistä ongelmista, eikä liene muutenkaan yleisesti verensokerin heittely ihmiselle. Jostain minulle sattui sitten silmään Ketogeeninen ruokavalio ja luin siitä roppakaupalla tietoa parin viime viikon aikana. Uskaltaisinko kokeilla?

Ketogeeninen ruokapyramidi

Ketogeeninen ruokapyramidi

Ketogeenisesta ruokavaliosta voi lukea vaikkapa täältä ja täältä.  Huom! En tässä "suosittele" tätä ruokavaliota kenellekään; laitan linkit vain tiedon vuoksi koska tässä aiheesta höpisen :) Tämä ruokavalio on siis tyyppiä alhaiset hiilarit, jonkin verran proteiineja ja paljon rasvaa - mutta tietysti terveellisiä rasvoja enimmäkseen ainakin itse suosisin, eli kalaa, avokadoja, oliiviöljyä, pähkinöitä pienessä määrin jne. En ole itsekään aivan vakuuttunut asiasta vielä; olen tässä pari päivää tuunannut ruokavaliotani tähän suuntaan ja tänään ensimmäistä kertaa käytin Ketostixeja tarkistaakseni etten ole/olenko ketoosissa (en ole). Minulla oli eilen aika huono olo, johtuen ehkä siitä, että ruokailuväli venähti tosi pitkäksi enkä ollut hoksannut ottaa mitään mineraaleja runsaan veden juonnin lisäksi. Parin päivän jälkeen olen huomannut sen, että nälkä on kadonnut melkein täysin, joten eilinen hurahti vähillä eväillä puolivahingossa. Tokihan se ottaa vähän aikaa, että kroppa tottuu ottamaan energian rasvasta hiilareiden sijaan, katson nyt siis muutaman päivän millainen olo tästä seuraa ja/tai onko meikäläisen juttu ollenkaan. Pakkohan ei ole ketoosiin asti mennä, hiilihydraatteja voi toki syödä maltillisemmin kuitekaan pudottamatta niitä aivan 20 grammaan per päivä, kuten tässä Ketogeenisen ruokavalion induktiovaiheessa (7-14 pv) neuvotaan tehtäväksi. 

En aio tästä mitään ruokapäiväkirjaa tehdä, mutta kirjoitan jossain vaiheessa miten tämä sopii tai ei sovi minulle. Tänään kävin hakemassa apteekista kalsiumia ja magnesiumia, ja jääkaapissa on varalta kalsiumilla & suoloilla terästettyä vissyä. Salilla en olekaan tällä viikolla käynyt, ainoa liikunta on ollut rento kävely - ehkä viikonlopun aikana uskallan vähän joogaa lisätä, ja ensi viikolla sitten toivon mukaan vähän paremmalla energialla takaisin salille. Jatkoa seuraa!

Keto3.jpg